På en klippa vid sjön Teden utanför Linköping ligger Ekenäs slott som byggdes i renässansens 1640-tal. Efter 1934 var det färdigbott i slottet men under andra världskriget användes det av militära beredskapsstyrkor som högkvarter. Idag är det ett museum och privatägt av lågadlige Wilhelm Bergengren.

Nisse

Som alla slott med karaktär finns det ruskiga historier om forna tider även på Ekenäs. På 1700-talet behövde greve Mauritz Vellingk göra sig av med några dokument. Han la dem i en kista som skulle dumpas i en sjö och eftersom grevar inte kunde göra något simpelt arbete själva hade han en pojke, Nisse, till att ro båten åt honom. Efter att dokumenten hade försvunnit ner i böljan den blå murades Nisse in i ett valv i källaren på slottet för att hemligheten aldrig skulle komma ut. Detta rum har aldrig öppnats, och kallas för Nisses Håla. Det sägs att om rummet öppnas kommer en stor olycka att slå till mot slottet och dess ägare. Greven drogs inför rätta för det han hade gjort men innan han sattes i fängelse dog han. Försök att hitta kvarlevorna av Nisse har gjorts men sägnen säger att de som stört gravfriden har dött på ett eller annat sätt, av olyckor eller sjukdom.

Hönsagumman och den vandrande grevinnan

Hönsagumman räddade slottet från ryssarna 1719 och belönades med ett fint porträtt som hänger i slottets entré. Det var väldigt ovanligt för tjänstefolk att få denna hedersbetygelse och hon hänger där än idag för att hålla koll på sitt älskade slott och kasta ett vakande öga på besökarna som kommer.

Grevinnan Maria Klingspor har setts av ögonvittnen resa sig från sin grav på Örtomta kyrkogård på sin makes namnsdag varje år. Hon vandrar till Ekenäs den 2 maj och förväntar sig att personalen har lagt fram kakor i hennes syrum.

Vare sig du är spirituell eller inte kan du inte låta bli att gripas av slottets atmosfär. Väl värt ett besök.