Att vara framgångsrik och känd kan tyckas vara helt naturligt när man ser kändisen göra sin sak. Men faktum är att det ligger åratal av träning och mentala förberedelser på vad som komma ska. Det är inget man lyckas intala sig fem minuter innan man går in på scenen eller äntrar arenans innandöme.

Lagsporters atleter

Det är vanligt att lagsporters atleter har mycket pepptalk innan de äntrar arenans innandöme (exempelvis fotbollsplanen eller ishockeyrinken). När Henrik Lundqvist förbereder sig på en match i New York Rangers ställ mot Chicago Blackhawks så måste han vara fokuserad. Det är vanligt att atleter tuggar tuggummi i tron om att det ska ge ökad koncentration.

Det är också vanligt att man knyter den ena skridskon eller skon före den andra eller att man annars sätter på sig sin utrustning i en speciell sekvens.

Vissa tennisspelare kan gilla att linda racketen själva istället för att be materialarna att göra det. Har man gjort det under hela sin uppväxt så är det kanske svårt att låta bli när man inte längre behöver bry sig om det.

Online poker-spelare

En stor fördel som online poker-spelare har är att de sitter vid en dator. Medan de ägnar sig åt att spela poker kan de lyssna på musik som de gillar för att prestera bättre. Vissa föredrar lite action medan andra kan prioritera lugn och ro.

Popstjärnor

Popstjärnor kan ofta kräva vissa speciella saker till logerna, såsom gummibjörnar, vissa magasin eller varför inte en dyr massagestol. Knep de kan ha innan de går på scen är att försöka lugna eventuella nerver och öva med en sångcoach. De kan också be om att få sjunga i en speciell mikrofon eller använda vissa instrument från märken som de gillar.

Presterar man bättre med dessa knep?

Det måste man själv försöka utröna, vetenskapen kan inte ge ett entydigt svar i dagsläget.